Wat is bestraling?
Bestraling is een behandeling tegen kanker. We noemen dit ook wel radiotherapie. Andere mogelijke behandelingen zijn een operatie, chemotherapie, immunotherapie, doelgerichte therapie of hormonale therapie. Op deze pagina leest u meer over een bestralingsbehandeling.
We bestrijden kanker met straling
Bestraling is een plaatselijke behandeling. Dat betekent dat de straling alleen in het gebied van de tumor of uitzaaiingen komt. De straling is eigenlijk hele sterke röntgenstraling. De straling ziet u niet en voelt u niet. De straling beschadigt het DNA in de kankercellen. De kankercellen kunnen zichzelf niet repareren en gaan daardoor kapot. De straling raakt ook de gezonde cellen in de buurt van de tumor. Het DNA in de gezonde cellen, kan zichzelf wel repareren.
Twee vormen van bestraling
We kunnen de straling op twee manieren geven:
- Uitwendige bestraling: Deze vorm van bestraling komt het meest voor. Bij uitwendige bestraling wordt de tumor van buitenaf, door de huid heen, bestraald door een bestralingstoestel.
- Inwendige bestraling (brachytherapie): De radiotherapeut-oncoloog plaatst een radioactieve bron in het lichaam. Deze radioactieve bron geeft straling af dichtbij of in de tumor. Inwendige bestraling komt veel minder vaak voor dan uitwendige bestraling. Deze behandeling geven wij bij bepaalde vormen van kanker, zoals prostaatkanker of baarmoeder(hals)kanker.
Bestraling om te genezen
Het doel van deze behandeling is de tumor vernietigen of verwijderen. Dit noemen we een curatieve behandeling. Bestraling kan in verschillende fases van de behandeling tegen kanker gegeven worden. Dit is afhankelijk van het soort kanker en hoe ver het verspreid is.
- Bestraling na een operatie of chemotherapie. De straling vernietigt kankercellen die mogelijk na een operatie of chemotherapie nog zijn achtergebleven.
- Bestraling voor een operatie. Door de bestraling kan de tumor kleiner worden. De kans dat de chirurg de tumor helemaal kan verwijderen is groter. Ook is de kans kleiner dat de tumor op die plek terugkomt.
- Bestraling tegelijk met chemotherapie. De chemotherapie en bestraling versterken elkaar. Dit noemen we chemoradiatie.
- Bestraling als enkele behandeling. Bij sommige vormen van kanker is alleen bestralen de beste behandeling waarbij de straling de kankercellen vernietigt.
Bestraling als genezen niet meer kan
Als beter worden niet meer mogelijk is, kan er ook bestraald worden. Het doel van de behandeling is dan het verminderen van klachten. Dit noemen we een palliatieve behandeling. Hierdoor kunnen pijnklachten of andere klachten minder worden. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Lees meer
Lees meer over:
- Uitwendige bestraling
- Inwendige bestraling
- Oppervlaktescanning: een techniek waarbij het mogelijk is de patiënt nauwkeurig te bestralen zónder dat daar tatoeagepuntjes of, bij bepaalde bestralingen, maskers voor nodig zijn.
- Hyperthermie: een behandeling waarbij (tumor)weefsel plaatselijk verwarmd wordt.