Succesvolle start online adaptieve radiotherapie prostaatkanker in Breda
Eind januari zijn we succesvol gestart met het uitvoeren van online adaptieve radiotherapie voor patiënten met prostaatkanker op de Ethos, één van de bestralingstoestellen in Breda. Of de patiënten in aanmerking komen voor adaptieve radiotherapie is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het behandelschema en afwezigheid van een kunstheup en pacemaker. Inmiddels hebben we meer dan 130 adaptieve bestralingen bij in totaal acht patiënten succesvol uitgevoerd.
Het verschil tussen normale en adaptieve radiotherapie
Bij standaard radiotherapie wordt na de CT-scan, die een patiënt aan het begin van de behandeling krijgt, het bestralingsplan gemaakt. In dat bestralingsplan berekenen we precies vanuit welke richting en hoe lang de patiënt bestraald moet worden. Op het bestralingstoestel wordt met behulp van dagelijkse beeldvorming (CBCT) de patiënt in de juiste houding gelegd zodat het doelgebied goed binnen de bestralingsvelden ligt.
Bij adaptieve radiotherapie wordt met behulp van dagelijkse beeldvorming (CBCT) en Artificial Intelligence door het behandelteam vooraf aan iedere bestraling het bestralingsplan aangepast op de anatomie van dat moment. Dat kan helpen om gezond weefsel nog meer te sparen dan bij een standaardbehandeling mogelijk is.
Het behandelteam bestaat initieel uit twee laboranten, een radiotherapeut-oncoloog en een klinisch fysicus. De verwachting is dat de behandeling in de toekomst geheel door de laboranten uitgevoerd kan worden.
De toekomst
In de toekomst zal adaptieve radiotherapie ook worden uitgevoerd in Tilburg en Den Bosch en worden ingezet voor de bestraling van andere doelgebieden, zoals blaaskanker.