Bestralen, Radiotherapie, Ethos

Opleiding tot radiotherapeutisch laborant

Zet jij de volgende stap in jouw carrière? Wij zoeken twee kandidaten voor de hbo-opleiding tot radiotherapeutisch laborant! In deze 3-jarige technische zorgopleiding combineer je leren en werken. De opleiding volg je bij het Erasmus MC in Rotterdam, alle praktijkervaring doe je bij ons in Tilburg, Breda en Den Bosch op. Collega’s Harriette en Sigrid vertellen je graag meer over deze functie.

Werving Inservice studenten

Wat is radiotherapie?

“Radiotherapie is een manier om kankerpatiënten te behandelen met straling. Deze straling wordt heel erg precies afgegeven daar waar het nodig is, dus wij als radiotherapeutisch laboranten vangen zelf geen straling”, vertelt Harriette (foto links). Ze krijgt vaak te horen dat het een zwaar beroep moet zijn, maar zo ervaart ze dat zelf niet. “Het is heel dankbaar werk, je wilt dat de patiënt zich zo prettig mogelijk voelt en zo goed mogelijk geïnformeerd wordt. Je kunt echt wat betekenen.” Sigrid vult aan: “Ik vind het mooi om bij te kunnen dragen aan genezing of pijnbestrijding, maar ook om patiënten tijdens de behandeling te woord te kunnen staan. Het mooie van het werken in de radiotherapie is dat mensen vaak langere tijd (een aantal weken) behandeld worden en je de patiënten dus vaak terugziet. Hierdoor kun je een band opbouwen en de behandeling goed volgen.”

Uitdagend werk

Harriette en Sigrid vinden beiden uitdaging in hun werk. Harriette: “Radiotherapie staat nooit stil, het is altijd in beweging. Technieken worden continu vernieuwd en protocollen daarop aangepast. Alles om de behandeling zo effectief mogelijk uit te voeren met zo weinig mogelijk hinder voor de patiënt.” Voor Sigrid is met name het contact met verschillende patiënten uitdagend met daarbij het gegeven dat elk lichaam anders is. “Ondanks dat wij werken met protocollen, is elke lichaam anders en zal het protocol dus niet altijd direct aansluiten. Je moet zelf dus goed na blijven denken en goed op blijven letten. Daarnaast zie je veel verschillende mensen op een dag die ook niet allemaal hetzelfde zijn. De een heeft bijvoorbeeld heel veel vragen en moet echt gerustgesteld worden voor de eerste bestraling. Anderen willen juist de eerste keer niets weten en krijgen pas vragen gedurende de behandeling. De uitdaging voor mij zit er dan in om zo snel mogelijk mensen in te kunnen schatten en mijn communicatie en omgang daarop aan te passen.”

Voldaan gevoel

Sigrid (foto rechts): “Ik ga blij naar huis wanneer ik door middel van kleine gebaren wat heb kunnen betekenen voor onze patiënten. Voor mij is het stellen van een simpele vraag heel eenvoudig, maar voor onze patiënten betekent dit heel veel. De dankbaarheid die zij uitspreken over hoe zij behandeld en begeleid worden tijdens hun behandeling, terwijl het voor mij een kleine moeite is, blijft mij altijd bij. Daarnaast is het mooi om bij te dragen aan de behandeling van zieke mensen. Vaak zie je dat patiënten enorm strijdlustig zijn en volledig voor de behandeling willen gaan. Dat jij hier aan bij kan dragen vind ik een heel mooi aspect aan dit werk.” “Wat voor mij het werk leuk maakt, is dat we een ontzettend leuk team collega’s hebben”, vult Harriette aan. “We hebben behoorlijk intensief contact met elkaar op de werkvloer en als je dat leuk vindt ook buiten de werkvloer. Ook ik word heel blij van de dankbaarheid die je terugkrijgt van onze patiënten. Dat is niet met woorden uit te leggen, dat moet je echt zelf ervaren.”

Opleiding radiotherapeutisch laborant Sigrid

Opleiding

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant duurt drie jaar. Sigrid licht toe: “Het eerste half jaar van de opleiding bestaat voornamelijk uit theorielessen in het Erasmus MC, afgewisseld met verschillende praktijkstages (radiotherapie, verpleegafdeling, radiologie). In het tweede jaar wordt de theorie iets minder en ga je steeds meer aan het werk op je eigen afdeling. Hierdoor kan de theorie vrij snel vertaald worden naar de praktijk en leer je de werkzaamheden en collega’s op de eigen afdeling langzaam aan beter kennen. Aan het eind van het tweede leerjaar kun je vaak al zelfstandig meewerken op de bestralingstoestellen. Het derde en laatste jaar van de opleiding bestaat voornamelijk uit praktijk. Je bent dan zo gewend aan de werkzaamheden en daarom is het fijn dat de theorie aanzienlijk minder is dit jaar. Waar je wel tussendoor nog veel mee bezig bent is het afstudeeronderzoek.”

In 1989 is Harriette met de inservice opleiding gestart. “Ondanks mijn erg jonge leeftijd – ik was toen 18 jaar – en ik eigenlijk niet heel erg goed wist waar ik voor ging, heb ik nooit spijt gehad van deze keuze. In al die jaren heb ik de vooruitgang goed mee kunnen maken. En een mooi voordeel van deze opleiding is natuurlijk dat je opleiding betaald wordt en je een leerlingensalaris ontvangt. Je houdt dus geen studieschuld over.”
Voor Sigrid was de combinatie van techniek en zorg erg belangrijk. “Diagnostiek sprak mij niet aan vanwege het kortstondige contact met patiënten. Juist het langdurige contact tijdens de behandeling maakte radiotherapie voor mij een interessant vakgebied. Daarnaast vond ik de afwisseling tussen theorie en praktijk erg aantrekkelijk. Hiervoor had ik al een theoretische opleiding gedaan en dat bleek mij niet zo goed te liggen. Daarom trok de combinatie van werken en leren mij meteen aan. Achteraf is dit ook zeker niet tegengevallen. Door redelijk snel de praktijk in te gaan kun je de theoretische kennis meteen gebruiken, maar leer je ook veel meer over het contact met de patiënten.”

Iets voor jou?

“Als je nadenkt over deze opleiding moet je het wel leuk vinden om met mensen om te gaan”, vult Harriette nog aan. “Je werkt namelijk nauw samen met je collega’s én met patiënten. Daarbij is het een medisch beroep, maar heeft het ook een technische kant. Je doet veel met beeldvorming, zoals het maken van controlefoto’s en scans op de bestralingstoestellen. Je moet je goed kunnen focussen, niet bang zijn om initiatief te tonen en open staan voor feedback om je leerproces zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Ben jij toe aan een nieuwe stap in jouw carrière, op zoek naar een technisch werk-leertraject in de zorg en ben je sociaal, leergierig, flexibel, communicatief vaardig en empathisch? Harriette en Sigrid verwelkomen je graag als hun collega!

Collega’s Janneke, Joram en Vera aan het woord

Ook collega’s Janneke, Joram en Vera vertellen graag meer over de functie en hoe zij deze ervaren.

Benieuwd? Bekijk dan ook zeker het filmpje hiernaast.