“Het voelde meteen als een warm bad”
Daniëlle, een levendige 44-jarige vrouw, zag haar wereld instorten toen ze drie jaar geleden plotseling geconfronteerd werd met borstkanker. Ze heeft tijdens en na haar behandeltraject veel steun gevonden bij het IPSO Centrum Midden-Brabant, centrum voor leven met en na kanker. Ze wil graag wat terugdoen en zet zich daar nu in als vrijwilliger.
Ik hield er wel rekening mee, maar nu nog niet
Een half jaar nadat Daniëlle met haar gezin terugkwam van een tweejarige reis met een zelfgebouwde camper, voelde Daniëlle een knobbeltje in haar borst. Binnen twee weken na de diagnose borstkanker lag ze al aan het eerste infuus met chemo. Voor Daniëlle was kanker nooit ver weg, haar moeder overleed aan longkanker, en ze was zich bewust van het risico in haar familie. “Ik heb er altijd wel rekening mee gehouden dat het mij ook zou kunnen overkomen. Maar niet op mijn 41e.”
Regie over mijn leven behouden
Het leven dat ze kende, veranderde drastisch. De eerste weken waren een waas van onderzoeken, behandelingen en emoties. Maar Daniëlle besefte al snel dat ze de regie over haar leven wilde behouden. “Ik kan me nog herinneren dat de verpleegkundige belde voor mijn eerste chemobehandeling. Ik zei: ‘ho, wacht even, dit gaat me te snel. Ik bel je morgen terug. Ik wil nu echt even een moment voor mezelf’. Ik had zo het gevoel dat het mijn keuze was en ik hield de regie. Als geestelijk verzorger heb ik geleerd kleine momenten van bezinning te koesteren, bewust te blijven dat ik een keuze heb. Hoe lastig dat soms ook is.”
Een gevoel van warmte
Haar kinderen (toen 8 en 13 jaar), zagen dat Daniëlle vaak ziek was. Dat was best lastig. Met haar partner kon ze goed over de situatie praten, maar ze merkte dat ze ergens anders haar ei kwijt wilde. “Ik wist dat ik terecht kon bij het IPSO Centrum voor leven met en na kanker. Ik had mijn moeder geadviseerd om daar naartoe te gaan, alleen was ze daar te ziek voor. Toen ik bij het IPSO centrum Tilburg naar binnen stapte voelde het meteen als een warm bad.”
Geen drempel
In het centrum sloot Daniëlle aan bij een lotgenotengroep voor vrouwen met of na borstkanker. Vaak komt de verwerking pas na de behandeling of hebben mensen nog last van late gevolgen na alle behandelingen. Het is een diverse groep waarin iedere deelnemer één gemene deler heeft: borstkanker. “Elke bijeenkomst werd begeleid door dezelfde persoon. Dat schept vertrouwen en je bouwt een sterke band op. Het geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan”, zegt Daniëlle. “We hebben het niet alleen over zware dingen. We hebben het ook over hele praktische zaken, zoals tips hoe je een gesprek met een arts kunt voorbereiden. Soms check ik bij mijn lotgenoten of zij last hebben van een bijwerking en welke tips zij dan hebben. In mijn lotgenotengroep voel ik geen drempel.”
Foto: IPSO centrum Tilburg
Ik wil wat terug doen
Daniëlle geeft aan dat ze de zwaarste fase van haar behandeling achter de rug heeft. “Omdat ik zoveel aan het IPSO Centrum heb gehad, zet ik me nu daar in als vrijwilliger. Ik wil wat terug doen. Ik ben aanwezig als gastvrouw en geef nu op ochtenden buikdansles. Het is een soort yoga op muziek en op die manier help ik mensen de connectie met hun lichaam te herstellen. Hier krijg ik ook zelfvertrouwen van. Het is mooi om te zien dat het van twee kanten werkt.”
Leegte
Daniëlle wil dat er in het hele behandeltraject meer aandacht komt voor de verschillende IPSO centra. “Ik wist van het bestaan. Maar ik spreek ook mensen die er pas aan het eind van hun behandeling van horen. Dat is jammer. Niet alleen na het behandeltraject kunnen mensen steun hebben aan een centrum, maar ook tijdens. De periode van mijn behandelingen was intensief en ik had veel contact met zorgverleners. Toen ik mijn laatste bestraling in Instituut Verbeeten en daarna de laatste chemo had gehad, was het klaar. Het voelde als een soort leegte. Toen kwam bij mij de angst hoe nu verder? De angst kon ik uiten bij mijn lotgenoten en dit heeft mij erg geholpen met het verwerken van mijn ziekte.”
Je hoeft het niet alleen te doen
Daniëlle betreurt de bestaande misvattingen over een IPSO Centrum. “Het is niet alleen voor ouderen, of zieke mensen en het gaat niet alleen over zware onderwerpen. We organiseren ontspannende, creatieve en informatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan bioscoopavondjes, yoga en schilderen. Laatst hadden we een alcoholvrije cocktailworkshop. Dit alles brengt onder andere lotgenotencontact teweeg. Partners, kinderen en naasten zijn ook van harte welkom. Het meest lastige is dat sommige mensen vaak denken: ‘niemand zit op mijn verhaal te wachten. Ik kan het wel alleen’. Terwijl een IPSO centrum hen kan laten zien dat ze het niet alleen hoeven te doen.”
Bent u benieuwd wat een IPSO centrum voor u en uw naaste(n) kan betekenen? Kijk op www.ipso.nl voor een centrum bij u in de buurt.