Jodiumbeperkt dieet
Productinformatie
Deze folder bevat informatie over producten die wel en niet toegestaan zijn tijdens het jodiumbeperkt dieet. Het dieet mag maximaal 50 microgram (mcg) jodium per dag bevatten.
De producten zijn in 4 categorieën verdeeld:
Standaard= Deze producten voldoen aan de richtlijnen van ‘gezonde voeding’
Toegestaan= Deze producten kunnen gebruikt worden, maar vallen buiten de richtlijnen ‘gezonde voeding’
Toegestane variaties= Deze producten zijn variatie mogelijkheden op de standaard
Niet toegestaan= Deze producten niet gebruiken tijdens het dieet. Ontbreekt een product in de lijst, dan niet gebruiken.
In de rechter kolom staat welke hoeveelheid jodium er in ieder product zit. Als voorbeeld: in 50 gram (g) aardappelen zit 0,35 microgram (mcg) jodium.
Over de hele dag mag u maximaal 50 microgram (mcg) jodium eten.
*U kunt het schema het beste bekijken op een beeldscherm of tablet. Wilt u het schema op uw smartphone bekijken, draai dan uw scherm horizontaal zodat u de volledige tabel ziet.
Ei en eiergerechten
Niet toegestaan Alle verse eieren en producten waarin ei is verwerkt, zoals gebak, cake, eierkoek, eiersalade en mayonaise |
Kant-en-klaar maaltijden
Niet toegestaan Alle kant-en-klaarmaaltijden |
Vis, schaal- en schelpdieren
Niet toegestaan Alle vis, schaal- en schelpdieren, visproducten (zoals kroepoek) en visolie. Deze producten mag u vanaf 7 dagen vóór uw scan/behandeling niet meer eten. |
Zout
Toegestaan Jozo naturel tafelzout, Jozo naturel keukenzout, ongejodeerd zout, zeezout |
Hoeveelheid 0,8 mcg / 2 g |
Niet toegestaan Jozo tafelzout/keukenzout met jodium, bakkerszout, broodzout, dieetzout, gejodeerd zout |
Aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten
Standaard Aardappelen, gekookt, gebakken, gefrituurd of gestampt Pasta, wit en volkoren Couscous, naturel Bruine -, witte -, soja-bonen, kapucijners of linzen uit pot of blik Wrap (0,20 mcg per wrap) |
Hoeveelheid 0,35 mcg / 50 g 0,50 mcg / 50 g 0,20 mcg / 50 g 0,20 mcg / 50 g |
Niet toegestaan Rijst, aardappelpuree instant poeder, aardappelpuree maken met melk |
Boter, margarine, olie
Standaard Halvarine, margarine of roomboter, ongezouten of gezouten |
Hoeveelheid 0,23 mcg / 15 g |
Niet toegestaan Olie |
Brood en broodvervangers
Standaard Natriumarm brood van de bakker Zelf gebakken brood van Koopmans broodmix Zelf bereid brood van losse toegestane ingrediënten ongejodeerd zout |
Hoeveelheid 5,78 mcg / snee 0,53 mcg / snee |
Toegestane variaties Crackers, knäckebröd, rijstwafels naturel (wel etiket lezen!) |
Hoeveelheid 0,2 mcg / stuk |
Niet toegestaan Brood en broodjes van de bakker of de fabriek, roggebrood, knäckebröd sandwich van Wasa, pappen, muesli/cruesli met yoghurt/melk |
Broodbeleg kaas
Standaard Geitenkaas, Hüttenkäse, monchou, Paturain, smeerkaas naturel 48+ |
Hoeveelheid 2 mcg / 20g |
Toegestane variaties Brie, camembert, kaas 30+ t/m 50+, mozzarella, smeerkaas 20+ en 30+ |
Hoeveelheid 3 mcg / 20g |
Niet toegestaan Kaas 10+ en 20+, overige buitenlandse kaassoorten, schapenkaas |
Broodbeleg vleeswaren
Standaard Achterham, boterhamworst, casselerrib, cervelaatworst, chorizo, filet american, gebraden gehakt, gekookte worst, grillworst, leverkaas, leverworst, ossenworst, paardenrookvlees, rauwe ham, (magere) roompaté, salamiworst, schouderham, smeerleverworst, theeworst, tongenworst, varkensfricandeau, zure zult |
Hoeveelheid 0,5 mcg / plak |
Toegestane variaties Bacon, beenham, gegrilde ham, katenspek, kalkoenfilet, kipfilet, ontbijtspek, runder- rookvlees |
Hoeveelheid 1,5 mcg / plak |
Niet toegestaan Alle overige soorten vleeswaren |
Broodbeleg hartig
Standaard Ham-prei salade, hummus (hoemoes), kip-kerrie salade, komkommer salade, selderij salade, vlees salade, vegetarische boterhamworst/ ham/smeerleverworst |
Hoeveelheid 0,5 mcg / 15 g |
Toegestane variaties Sandwichspread, (light) zuivelspread |
Hoeveelheid 1 mcg / 15 g |
Niet toegestaan Alle overige hartig beleg, bijvoorbeeld met ei of vis |
Broodbeleg zoet
Toegestane variaties Appelstroop, pure chocolade hagelslag/vlokken, puur/melk/duo chocoladepasta, honing, jam, marmelade, muisjes, pindakaas, speculoos, suiker, vruchtenhagelslag |
Hoeveelheid 0,5 mcg / 15 g |
Niet toegestaan Alle soorten zoet beleg die de rode kleurstof E-127 bevatten. Melk en witte chocoladehagelslag/vlokken, witte chocoladepasta |
Dranken
Standaard Leidingwater Koffie, thee en limonade (gemaakt bovenstaande leidingwater) |
Hoeveelheid 0,16 mcg / 100 ml |
Niet toegestaan Alle soorten limonadesiroop en frisdrank met kleurstof E127 Alle alcoholische dranken |
Fruit
Standaard Abrikoos gedroogd en geweekt, vossenbessen, kiwi geel, gedroogde en geweekte pruimen/tuttifrutti Appel, banaan, vossenbessen, blauwe en witte druiven, passievrucht, peer, rozijnen, sinaasappel, rabarber Vruchtensap |
Hoeveelheid 0,5 mcg / 100 g 2,5 mcg / 100 g 1 mcg / 100 ml |
Niet toegestaan Alle overige soorten fruit Rode vruchtenconserven met kleurstof E127 |
Groenten
Standaard Artisjok, asperges, aubergine, bleekselderij, boerenkool, champignon, groene erwten, groene kool, koolraap koolrabi, paprika, pompoen, rode biet, romaine sla, spruitjes, ui (rauw), witlof, zuurkool |
Hoeveelheid 1,0 mcg / 50g |
Toegestane variaties Augurk, bloemkool, broccoli, cantharel, Chinese kool, courgette, doperwten, ijsbergsla, knolselderij, komkommer, kropsla, maïs, prei, raapstelen, rode biet, rode kool, rode sla, savooiekool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat, ui (rauw), witte kool, wortel |
Hoeveelheid 1,7 mcg / 50g |
Niet toegestaan Andijvie, postelein, tuinbonen, gebakken ui, venkel |
Jus
Standaard Zelfbereide jus van toegestane ingrediënten Gemaakt van juspoeder met < 50% vet |
Hoeveelheid 0,12 mcg / eetlepel |
Niet toegestaan Alle andere soorten jus |
Melk en melkproducten
Standaard Danoontje Geitenmelk Volle vruchtenkwark Yoghurtdrank topfit |
Hoeveelheid 8.47 mcg 6 mcg 12 mcg 2.10 mcg |
Toegestane variaties Magere, halfvolle vruchtenkwark Magere, halfvolle, volle vla Slagroomvla, vlaflip |
Hoeveelheid 20 mcg / 150 ml |
Niet toegestaan Rode puddingsaus met kleurstof E127 |
Noten en zaden
Standaard Amandelen zonder vliesje, cashewnoten, gemengde noten, Japanse mix, kastanjenoten, lijnzaad, macadamianoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten, pijnboompitten, pinda’s, studentenhaver, suikerpinda’s, walnoten |
Hoeveelheid 1,0 mcg / 30 g |
Toegestane variaties Amandelen met vliesje, hazelnoten, paranoten, sesamzaad, zonnebloempitten |
Hoeveelheid 1,5 mcg / 30 g |
Sauzen
Toegestaan Zelfbereide sauzen van de toegestane soorten groente, vlees, kruiden, specerijen en ongejodeerd zout Aioli, frietsaus < 13% olie, guacamole, honingmosterddressing, ketjapsaus, olijfolie-azijn dressing, vinaigrette dressing |
Hoeveelheid 0,25 mcg / 15 g |
Toegestane variaties Appelmoes, frietsaus 25% olie, knoflooksaus |
Hoeveelheid 0,40 mcg / 15 g |
Niet toegestaan Mayonaise en alle overige sauzen |
Informatie op het etiket
In zeezout en dieetzout zitten van nature kleine hoeveelheden jodium. Tijdens de bereiding in de fabriek kan jodium in de vorm van keukenzout aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. De vermelding van de toevoeging van jodium en zout op de verpakking is een wettelijke verplichting. Indien onderstaande termen op de verpakking staan, duidt dit op de aanwezigheid van jodium:
- gejodeerd keukenzout
- jodiumhoudend keukenzout
- Jozo-zout
- broodzout
- bakkerszout
- gejodeerd broodzout
- zeezout
- E-127, Erythrosine (jodiumhoudende rode kleurstof)
Controleer daarnaast de etiketten op de verpakking ook op vis- en ei-bestanddelen.
Voorbeeldmenu´s
Met behulp van het schema hierboven zijn er veel variaties mogelijk, daarom staan er hier twee voorbeelden van een dagmenu met 50 mcg jodium ter inspiratie.
Voorbeeld 1
Ontbijt
2 sneden brood (zelfgemaakt) + halvarine + smeerkaas + zuivelspread + kop water/thee/koffie
Tussendoor
1 rijst wafel naturel + 100 gram druiven
3 glazen water/ thee/ koffie
Lunch
3 sneden brood (zelfgemaakt) + halvarine + boterhamworst + kipfilet + jam + 1 glas jus d’orange
Tussendoor
100 ml volle vruchtenkwark + kleine appel
2 glazen water/thee/koffie
Avondmaaltijd
100 gram gebakken of gekookte aardappelen + 250 gram “standaard” groenten + 100 gram “standaard” vlees + 1 eetlepel jus
Tussendoor
100 ml Griekse yoghurt naturel + 1 handje noten (15 g)
2 glazen water/ thee/ koffie
Voorbeeld 2
Ontbijt
200 ml havermoutpap
1 glas water/ thee/ koffie
Tussendoor
Kleine banaan
2 glazen water/ thee/ koffie
Lunch
3 volkoren crackers + margarine + zuivelspread + ham-prei salade + achterham
kop water/ thee/ koffie
Tussendoor
100 gram druiven
2 glazen water/thee / koffie
Avondmaaltijd
200 gram couscous + 250 gram groenten (champignon, doperwten, paprika, pompoen) + 100 gram falafel + Danoontje
Tussendoor
30 gram noten
2 glazen water/ thee/ koffie
Hebt u vragen over het dieet?
Neem contact op met een medewerker van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Telefoonnummer |
|
nucleaire@bvi.nl |