IPSO Centra: Een warm welkom en steunpunt voor leven met en na kanker
Op 100 verschillende locaties in Nederland zijn er IPSO Centra voor leven met en na kanker. Hier vinden mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten of nabestaanden ondersteuning. Praten met een gastheer of gastvrouw, lotgenoten ontmoeten of een kop koffie drinken, het kan allemaal. Daarnaast organiseren de centra diverse creatieve, ontspannende en actieve activiteiten, lezingen en gespreksgroepen. Jolanda Rubens is regioadviseur Zuid-Nederland bij IPSO en adviseert ongeveer 20 centra van Maastricht tot Middelburg.
Een vanzelfsprekende plaats in de zorgketen
Jolanda werkt samen met de diverse centra o.a. aan het verbeteren van de kwaliteit. Jolanda: “Dit omvat het werven van vrijwilligers en fondsen, het opzetten van nieuwe activiteiten, het verbeteren van samenwerkingen met andere centra, het ondersteunen van nieuwe initiatieven en het versterken van samenwerkingen met ziekenhuizen of oncologische netwerken. Door deze samenwerkingen zijn er veel positieve ontwikkelingen geweest, waardoor de centra een steeds belangrijkere rol krijgen in de zorgketen.”
Groeiende bekendheid
Het aantal IPSO centra in Nederland groeit en steeds meer mensen weten de centra te vinden. Jolanda: “Ik haal veel voldoening uit de groeiende bekendheid van de centra en de positieve feedback van gasten, die vaak zeggen dat ze graag eerder van de centra hadden willen weten. Het aantal doorverwijzingen door huisartsen, specialisten en verpleegkundigen neemt toe, evenals het aantal gasten dat de centra bezoekt. Dit toont aan dat de centra een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van mensen met kanker, maar ook van hun naasten en nabestaanden. Kanker kan een eenzame ziekte zijn, maar je hoeft het echt niet alleen te doen.”
Informele zorg als aanvulling op de formele zorg
Naast de formele zorg, die je krijgt in het ziekenhuis is er ook informele zorg waar patiënten veel steun vinden. Tijdens de formele zorg begeleiden artsen en verpleegkundigen de patiënten tijdens het behandeltraject. Als de behandeling afgerond is, kunnen patiënten terecht bij een IPSO centrum voor informele zorg. Bij Instituut Verbeeten worden patiënten na hun behandeling, indien gewenst, doorverwezen naar een IPSO centrum in de buurt. Jolanda: “De vrijwilligers in het centrum zijn uitgebreid getraind om naar de gasten te luisteren en ze te helpen de regie weer terug te pakken. Ze gaan dan bijvoorbeeld samen werken aan hun conditie, acceptatie, opbouw van vertrouwen, in balans komen, deelname aan activiteiten en terugkeer naar werk – kortom op alle dimensies van Positieve Gezondheid – tot ze zelf weer verder kunnen. Het streven is om IPSO centra in steeds meer ziekenhuizen te integreren, zodat mensen overal toegang hebben tot deze waardevolle ondersteuning. Momenteel zijn er ongeveer 100 centra verspreid over Nederland, maar het doel is om deze toegankelijkheid verder uit te breiden.”
Zonder vrijwilligers geen centra
De verschillende centra van IPSO draaien op ruim 4500 vrijwilligers. Zonder hen zou dat niet mogelijk zijn. De vrijwilligers ondersteunen gasten bij alles wat ze nodig hebben, zoals een goed gesprek, informatiefolders, wandelingen met de wandelgroep en creatieve expressie, zelfs een zangkoor. Alles wordt op maat gedaan om mensen weer in hun kracht te zetten. Natuurlijk krijgen de vrijwilligers ook goede ondersteuning en verschillende trainingen om hun waardevolle werk goed uit te kunnen voeren.
Jolanda voegt toe: “Vrijwel elk centrum beschikt over een betaalde coördinator en alle nieuwe vrijwilligers worden begeleid door een ervaren vrijwilliger en volgen minimaal een 3-daagse basistraining. Ze leren alles over mogelijke klachten, hoe ze daarmee kunnen omgaan, oefenen in rollenspellen hoe ze gasten ontvangen, op hun gemak stellen en hen ruimte geven om hun verhaal te doen. Sommige vrijwilligers volgen ook de iPH-training ‘Positieve Gezondheid’ om gasten beter te ondersteunen en zich te richten op mogelijkheden in plaats van verlies.”
De vrijwilligers die in deze centra werken, hebben verschillende achtergronden. Sommigen hebben ervaring in de zorg en zien dit als een kans om meer persoonlijke zorg te bieden. Anderen zijn zelf geconfronteerd met kanker en willen hun ervaringen delen om anderen te helpen.
Altijd een IPSO centrum in de buurt
Met meer dan 100 locaties is er altijd een IPSO centrum in de buurt. Bekijk de website van uw centrum voor informatie over georganiseerde activiteiten en bijeenkomsten.
Op onze eigen pagina ‘Verder met uw leven tijdens en na kanker‘ vindt u algemene informatie over de centra voor leven met en na kanker.
Tijdens de behandelingen ondersteunen we patiënten daar waar we kunnen. Sommige patiënten geven aan als ze klaar zijn met hun behandeling dat ze de persoonlijke aandacht missen, we verwijzen hen dan graag door naar IPSO. Ook onze vrijwilligers zijn op de hoogte van de mogelijkheden en zijn zelfs op bezoek geweest bij een centrum in Tilburg. Hebt u hier vragen over, spreek ze dan vooral aan.