“De lijntjes zijn kort en we vertrouwen elkaar”
Ilze van Onna is uroloog in het Amphia ziekenhuis in Breda. Daarnaast is ze onder meer actief betrokken bij het kankernetwerk EMBRAZE, participeert in regionale multidisciplinaire overleggen (MDO’s) én neemt deel aan diverse samen-beslis-poli’s. Samenwerken is dan ook iets wat steeds belangrijker is geworden. Hoe dat zit, vertelt Van Onna hier.
“Door de ontwikkeling van behandel- en diagnosemogelijkheden zijn combinatiebehandelingen meer de standaard geworden. Waar je vroeger werd geopereerd óf bestraald, zien we steeds vaker combinaties in opereren, bestralen, hormoon-, chemo- en immunotherapie. Dat betekent dat wij met alle disciplines goed moeten samenwerken om de beste en de meest up-to-date behandeling te kunnen geven aan de patiënt.
Dan is het aantrekkelijk om op vaste momenten met verschillende disciplines in een goed georganiseerde carrousel de patiënt om de beurt te zien. Zo hebben we eerder met Instituut Verbeeten een prostaat- en blaaspoli opgericht. De patiënt krijgt rechtstreeks van de specialist informatie en heeft in één keer een goed overzicht van de verschillende behandelopties. Die manier van werken is beter voor de kwaliteit, want we houden elkaar scherp en up-to-date.”
“Die manier van werken is beter voor de kwaliteit, want we houden elkaar scherp en up-to-date”
“Het samenwerken is in onze regio nóg meer versterkt met de oprichting van kankernetwerk EMBRAZE, waar Instituut Verbeeten ook vanaf het eerste uur bij betrokken is. In dit netwerk van verschillende ziekenhuizen werken we zó nauw samen, dat het voor de patiënt niet meer uitmaakt waar hij binnenkomt en behandeld wordt. De patiënt heeft toegang tot alle behandelingen en innovaties die vanuit al die verschillende ziekenhuizen worden aangeboden. Elke patiënt die te maken krijgt met kanker, wordt besproken in een MDO. Dus als bijvoorbeeld voor een patiënt uit Zeeland brachy-therapie de beste behandeling is, dan wordt hij doorgestuurd naar Instituut Verbeeten. We hebben binnen EMBRAZE besloten bepaalde onderdelen van de oncologische zorg te centraliseren. Niet alle ziekenhuizen bieden van alles een beetje, maar elk ziekenhuis biedt één of meerdere gespecialiseerde behandelingen. Want als je iets vaak doet, word je er beter in.
Als ik specifiek kijk naar de samenwerking met Instituut Verbeeten, dan werken we heel nauw en goed samen. De lijntjes zijn kort en we vertrouwen elkaar. Zoiets ontstaat niet van de ene op de andere dag. Dat groeit. We weten wat we aan elkaar hebben en dat maakt dat je meer voor elkaar wil en kan doen.”