Blog Bea

“Kanker, maar nooit het vertrouwen in mijn lichaam verloren”

Iedere dag 10.000 stappen

“Na elke keer chemotherapie voel je jezelf een stukje minder goed, minder fit en heb je minder energie. Voor mij was het na de 3e kuur dat ik echt flink achteruit ging. Ik had geen puf meer, voelde me echt niet goed en emotioneel zat ik er ook doorheen. Ik wilde ervoor zorgen dat mijn conditie zo goed mogelijk bleef en minder hard achteruit ging. Toen besloot ik; ‘ik moet weer gaan sporten’.”

“Als manager van een sportschool was ik altijd al wel redelijk sportief. Ik sportte met vlagen veel en soms minder of niet. Maar nu wilde ik er alles aan doen om toch ‘fit’ te blijven en routine te houden. Vanaf dat moment heb ik als doel gesteld om dagelijks 10.000 stappen te zetten.”

Blog Bea kanker maar nooit het vertrouwen in mijn lichaam verloren

Controle terugnemen

“Ik ging iedere dag een stukje lopen. Op de slechte dagen een klein rondje dichtbij huis. Op dagen dat ik me beter voelde, liep ik samen met een vriendin rondjes door het park of door het bos. Ondanks dat ik vreselijk moe was en soms niet wist hoe ik mijn ene been voor het andere moest zetten, vond ik het fijn om weer in beweging te zijn.
Daarnaast ben ik twee of drie keer per week op de sportschool weer gaan sporten. Dat voelde goed, het werd een ritme en ik was gemotiveerd. Door een picc-lijn [1] in mijn rechterarm en trombose in mijn linkerarm durfde (en kon) ik niet alle oefeningen doen. Daarnaast had ik last van bloedarmoede dus was ik vaak erg moe. Ik deed het rustig aan met balansoefeningen, wandelen op de loopband, een beetje fietsen op de crosstrainer en wat lichte krachtoefeningen. Op deze manier kon ik de controle weer wat terugnemen.”

IJspret

“De eerste keer dat ik in verband met mijn bloedarmoede een bloedtransfusie kreeg was na het weekend van 13-14 februari. Ik weet dat nog goed. Het had die week gesneeuwd en gevroren en we konden voor het eerst op natuurijs. Mijn kinderen (5 en 8 jaar) hadden dat nog nooit meegemaakt. Ik wilde hen die ervaring geven die ik vroeger ook had gehad toen het vroor. Ondanks mijn bloedarmoede ben ik het ijs op gegaan en heb een paar rondjes met hen geschaatst. Dat was heerlijk. Ik was wel moe en ik kon niet de dingen doen die ik vroeger kon, maar ik had wel weer iets gedaan en ik was in de buitenlucht geweest. Uiteindelijk heb ik in een kleine drie maanden, vijf bloedtransfusies gehad.”

Fysiotherapie bij Medifit

“Na mijn chemotherapie heb ik een borstsparende operatie gehad. Omdat ik uitzaaiingen had in mijn lymfeklieren zijn deze ook allemaal verwijderd. Na mijn operatie had ik veel last van vocht rondom het wondgebied en in mijn arm. Ik kon mijn arm niet boven mijn schouder optillen en niet volledig strekken. Om de juiste plaats voor de bestraling te bepalen, moest er bij Instituut Verbeeten een CT-scan gemaakt worden. Alleen kon ik door het vocht mijn arm niet in de juiste houding leggen. De scan zou dus niet door kunnen gaan en de bestralingen zouden uitgesteld worden. Toen ben ik naar Janneke Drijvers, fysiotherapeut bij Medifit, gegaan. Ik bleek last te hebben van Axillary Web Syndrome (AWS). [2] Door de strengen van bindweefsel werd de beweging belemmerd. Janneke heeft mij meteen behandeld en zorgde ervoor dat ik mijn arm weer net genoeg kon bewegen om de scan te maken. De bestralingen konden kort daarna starten. Omdat de AWS helaas niet weg was na één behandeling, heeft ze mij gedurende de periode van bestralingen twee keer per week behandeld.

Blog Bea kanker maar nooit het vertrouwen in mijn lichaam verloren

Ik vond het belangrijk om een goede fysiotherapeut te zoeken die bij mij past. Bij Medifit zijn ze gespecialiseerd in de oncologische patiënt. [3] Zij weten dat ze na de operatie het geopereerde gebied niet mogen behandelen, maar wel het gebied er omheen. Waardoor mijn klachten verder afnamen. Na de behandeling werden de klachten direct minder. Helaas heb ik wel oedeem overgehouden aan de operatie waardoor ik momenteel nog steeds één keer per week oedeemtherapie volg bij Medifit en altijd een steunkous draag.”

Spinningles

“Nu ben ik ruim een jaar verder en gaat het eigenlijk heel goed. Ik merk dat ik steeds meer energie heb, maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik wil vooral in beweging blijven en meer conditie opbouwen. Ik heb oefeningen van de fysiotherapeut gekregen. Deze zijn niet zozeer op kracht gericht, maar vooral op bewegingen trainen. Hierdoor blijven mijn gewrichten soepel. Na de bestralingen ben ik gestart met spinningles, drie keer per week. Het helpt mij dat ik dit in groepsverband doe. Ik wil dan mee met de rest. Als ik moe word, dan heb ik geen zin meer en wil ik stoppen. Maar door de groep en de enthousiaste instructeur wil ik wel mee en word ik gemotiveerd. Ik kan alles op mijn eigen niveau doen.”

Vette pech

“In de eerste zeven jaar heb ik een verhoogde kans dat de ziekte terug kan komen. In het tweede jaar is het risico het grootst. Dit tweede jaar ga ik dadelijk in. Dat vind ik spannend, maar ik lig er niet wakker van. Ik probeer zo realistisch mogelijk te zijn. Als het terugkomt, dan hoop ik dat het niet uitgezaaid is. Ik weet dat de behandelingen zwaar zijn, maar dat ik, als het moet, het nog een keer kan.Het vertrouwen in mijn lichaam ben ik eigenlijk nooit verloren. Ik denk dat sommige dingen je gewoon overkomen en dat ik vette pech heb gehad. Het is niet anders. Nu denk ik wel anders over bepaalde dingen en sta anders in het leven dan voorheen. De onschuld en het vanzelfsprekende is er vanaf.Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je het positief inziet, op een manier die bij jou past, dat het helpt bij je herstel. Bij mij waren dit doelen stellen, in beweging blijven en rust nemen. Op deze manier kon ik toch leuke dingen blijven doen met mijn gezin/naasten en kon ik toch een klein beetje zelf de controle houden in de trein die maar doordenderde.”

[1] Een picc-lijn is een infuus in de bovenarm die voor langere tijd kan blijven zitten.

[2] AWS is een aandoening waarbij een verhoogde stollingsneiging van de lymfe- en bloedvaten voor obstructie zorgt. Dit pijnlijke probleem kan zich ontwikkelen door een onderbreking in de lymfe- en bloedvaten door chirurgie in de oksel. Het wordt het meest frequent gezien na een okselklierdissectie (operatie waarbij de lymfeklieren en omliggend vetweefsel uit de oksel verwijderd worden, meestal vanwege borstkanker).

[3] Kijk voor een oncologische fysiotherapeut bij u in de buurt op https:/fyneon.nl/.