Radiotherapie

Hyperthermie

bij bestraling van borstkanker

U krijgt in Instituut Verbeeten een bestralingsbehandeling van het borstgebied in combinatie met hyperthermie. Deze folder geeft u meer informatie en over deze aanvullende behandeling.

Informatie over een hyperthermiebehandeling

Wat is hyperthermie?

Hyperthermie is een behandeling waarbij (tumor)weefsel plaatselijk verwarmd wordt. Hyperthermie betekent letterlijk: verhoogde temperatuur. Bij zo’n warmtebehandeling wordt het te behandelen gebied met een applicator verwarmd tot 40° à 43°C. Dit gebeurt met elektromagnetische straling. Dit is dezelfde straling als in een magnetron. Deze straling zorgt voor trillingen die het weefsel verwarmen. In Instituut Verbeeten passen we hyperthermie toe bij oppervlakkig gelegen tumoren, tot circa 4 cm onder de huid.

Waarom wordt de bestraling aangevuld met hyperthermie?

Hyperthermie heeft op twee manieren effect op de bestraling:

  1. Een klein deel van de kankercellen sterft af door de warmte. Gezonde weefsels zijn goed bestand tegen de warmte, kankercellen niet.
  2. De warmte zorgt voor een betere doorbloeding van de kankercellen. Deze worden daardoor gevoeliger voor straling en raken beschadigd. Kankercellen kunnen zich minder goed herstellen en sterven af.

De warmte moet meteen na de bestraling gegeven worden. Afhankelijk van uw bestralingsschema is dit 1 of 2 keer per week.

Applicator met warmtesysteem Hyperthermiebehandeling

De hyperthermiebehandeling

  • Voor de eerste behandeling legt de klinisch fysicus, die de behandeling uitvoert, alles goed uit. U mag iemand meenemen die bij uw behandeling mag zijn.
  • U ligt op een comfortabel bed. U hoeft niet zo stil te liggen als bij een bestralingsbehandeling. De behandeling wordt over het algemeen als prettig ervaren.
  • Om continue de temperatuur te meten, brengt de klinisch fysicus thermometers aan op uw huid. Soms is het nodig om ook onder de huid de temperatuur te meten. Dan plaatst de radiotherapeut-oncoloog bij u hele dunne flexibele buisjes (katheters) onder de huid. In deze buisjes onder de huid worden de thermometers geplaatst.
  • De klinisch fysicus plaatst daarna de applicator stevig op uw huid. De applicator zit bevestigd aan een systeem gevuld met water met een temperatuur van 40 of 41 °C. De applicator geeft de elektromagnetische straling en zorgt voor de warmte wat dieper onder de huid.
  • De klinisch fysicus houdt de temperatuur die gemeten wordt op en onder de huid goed in de gaten. Als u de warmte als onprettig ervaart, kunt u dit aangeven.
  • Na de behandeling verwijdert de klinisch fysicus de applicator en de thermometers.
  • Als er buisjes zijn geplaatst, verzorgt de doktersassistent de huid. De buisjes blijven tijdens uw bestralingsbehandeling zitten. U krijgt dan ook speciale instructies mee hoe u de buisjes thuis verzorgt.

Duur van de behandeling

Een behandeling met hyperthermie duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. Het eerste kwartier is nodig voor de voorbereidingen. Daarna start de echte hyperthermie behandeling van ongeveer één uur.

Mogelijke bijwerking van de hyperthermiebehandeling

De klinisch fysicus houdt de temperatuur van de huid goed in de gaten. Toch bestaat een kleine kans dat er een blaar ontstaat. De doktersassistent zorgt dan voor extra zorg en ondersteuning van de huid. De mogelijke bijwerkingen van bestraling van de borst, leest u in de folder ‘Bestraling (radiotherapie) bij borstkanker‘.

Contactgegevens

Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met uw radiotherapeut-oncoloog, klinisch fysicus of doktersassistent. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag
08.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer: 013 – 594 75 65
Folder nummer: RT-011 | 04-04-2024