Radiotherapie

Plaatsen van prostaatmarkers

Voorbereiding op uitwendige radiotherapie (bestraling) van de prostaat

U krijgt in Instituut Verbeeten een bestralingsbehandeling van de prostaat. Voordat uw bestraling begint, brengt de uroloog in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een aantal prostaatmarkers in. Deze folder geeft u informatie over het plaatsen van deze markers.

Wat is een prostaatmarker?

Een prostaatmarker is een klein staafje van goud. Het is ongeveer 5 millimeter groot. De prostaatmarkers zorgen ervoor dat uw prostaat goed zichtbaar is tijdens de scan. Zo kunnen wij een nauwkeurig bestralingsplan maken en u daarna nauwkeurig bestralen.

Voorbereiding op uw bestraling

  • U moet vóór het plaatsen van de prostaatmarkers antibiotica ´Ciprofloxacine 500mg´ innemen. U krijgt een recept voor antibiotica van uw radiotherapeut-oncoloog. Neem deze één uur voor het plaatsen van de prostaatmarkers in.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet u mogelijk stoppen met deze medicijnen. Indien u moet stoppen met uw bloedverdunners, vertelt uw radiotherapeut-oncoloog u wanneer u precies moet stoppen en wanneer u weer kunt starten.

Het plaatsen van de prostaatmarkers

  • De uroloog geeft aan hoe u moet liggen.
  • Daarna brengt de uroloog een echo sonde in uw anus. Deze echo maakt uw prostaat zichtbaar op een scherm.
  • Uw prostaat wordt voor het inbrengen van de prostaatmarkers verdoofd.
  • Vervolgens brengt de uroloog met een naald vier markers in uw prostaat. Dit gaat op dezelfde manier als het nemen van biopten uit de prostaat.
  • Het inbrengen van de prostaatmarkers duurt ongeveer 20 minuten.

Mogelijke bijwerkingen

  • De dagen na het inbrengen van de prostaatmarkers kan de prostaat zwellen. Hierdoor kan het zijn dat u moeilijker kunt plassen. Deze zwelling verdwijnt vanzelf.
  • U kunt korte tijd last hebben van bloed bij de urine, ontlasting of sperma. Dit verdwijnt vanzelf.

Na het plaatsen van de prostaatmarkers

  • U mag tot twee weken na het plaatsen van de prostaatmarkers niet fietsen.
  • Enkele weken na het inbrengen van de prostaatmarkers is de afspraak voor een CT-en/of MRI-scan. Zo kan de mogelijke zwelling van de prostaat eerst genezen. Op uw afspraakoverzicht ziet u wanneer uw volgende afspraak is.

Voorbereiding voor CT-scan of MRI-scan

Uw radiotherapeut-oncoloog vertelt u bij uw eerste gesprek of uw blaas tijdens de scan en de bestralingen gevuld moet zijn. Lees hiervoor de folder ‘Instructie blaasvulling, hoe zorgt u voor een gevulde blaas?’.

CT-scan
In de folder ‘Bestraling (radiotherapie) bij prostaatkanker‘ leest u meer informatie over de verdere voorbereiding en het maken van de CT-scan.

MRI-scan
U krijgt een MRI-scan in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) of in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Meer informatie over dit onderzoek krijgt u van het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt. Lees de folder goed door zodat u goed voorbereid bent op het onderzoek.

Bestralingsplan

Na het onderzoek wordt uw bestralingsplan gemaakt. Zodra dit bestralingsplan klaar is, krijgt u van ons bericht wanneer u met uw bestraling begint.

Contactgegevens

Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag
08.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer: 013 – 594 75 65

Ervaart u een mogelijke bijwerking buiten de openingstijden van Instituut Verbeeten en kunt u niet wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Meer informatie

Wilt u meer informatie lezen of bent u op zoek naar een patiëntenvereniging of centrum voor leven met en na kanker? Kijk dan op onze website met praktische sites en apps: www.verbeeten.nl/praktisch

Folder nummer: RT-083 | 18-12-2023