Sfeer - klaprozen

Feiten en cijfers over prostaatkankerzorg in EMBRAZE Kankernetwerk

In het EMBRAZE Kankernetwerk werken alle grote oncologische centra uit Zuidwest-Nederland nauw samen op het gebied van kankerzorg. Dat gebeurt onder andere bij de behandeling van patiënten met prostaatkanker of een verdenking daarop. In elk van de deelnemende centra wordt op dezelfde wijze de diagnose gesteld. Elke patiënt wordt in een multidisciplinair overleg (MDO) door de zorgprofessionals besproken. De operaties vinden plaats in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Daarna worden alle patiënten gevolgd via het programma PROMS. De data worden op dezelfde wijze bijgehouden in een database door een databasemanager. De resultaten worden twee keer per jaar in het netwerk besproken.

De feiten en cijfers over prostaatkankerzorg in het EMBRAZE Kankernetwerk zijn in een infographic overzichtelijk weergegeven. Van 2019 tot en met 2024 is bij meer dan 1500 patiënten de prostaat verwijderd met behulp van de operatierobot. Een dergelijke operatie duurt 2 tot 3 uur. De kans op een ernstige complicatie is bij een dergelijke operatie zeer laag. Een patiënt verblijft gemiddeld één nacht in het ziekenhuis en kan veelal de volgende morgen weer naar huis.

Stadia
Bij prostaatkanker heb je verschillende stadia. Bij een T2-tumor zit het gezwel nog in de prostaat. Bij een T3-tumor groeit het gezwel buiten de prostaat. Na een robotoperatie in Bravis en Jeroen Bosch zaten bij een T2-tumor in 84% van de gevallen geen kankercellen meer in de snijrand. Bij een T3-tumor was dat in 56% van de gevallen. Bij 90% van de geopereerde patiënten was de kanker binnen het jaar niet teruggekeerd.

Kleine sneetjes
Tijdens een operatie met de robot krijgt de patiënt slechts enkele kleine sneetjes in de buik van 1 tot 2 centimeter groot. Hierdoor heeft de patiënt meestal minder bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel. Het herstel verloopt sneller en de kans op complicaties is kleiner. Bij een prostaatoperatie met de robot is de kans op incontinentie en erectieverlies aanzienlijk kleiner. Zo heeft in ons oncologisch netwerk 93% van de patiënten na een jaar goede continentie en 58% goede erecties. Die percentages blijven stijgen en daar zijn we als EMBRAZE-centra trots op.

Kijk voor meer informatie op www.embraze.net