Geen aangezichtsmasker meer bij bestraling van patiënten met hoofd-halstumor
Ruim 4.500 patiënten met kanker worden jaarlijks bij Instituut Verbeeten bestraald. Om onze zorg nog patiëntvriendelijker te maken, gebruiken wij bij patiënten met een hoofd-halstumor geen aangezichtsmasker meer, maar een comfortabel individueel achterhoofdmasker. Hiermee is Instituut Verbeeten de eerste in Nederland die, aan alle patiënten die hiervoor in aanmerking komen, deze innovatieve behandeling aanbiedt.
Patiënt in aangezichtsmasker
Patiënt in comfortabel individueel achterhoofdmasker
Achterhoofdmasker even nauwkeurig, meer comfort
Een uitgebreide studie laat zien dat de positionering van de patiënt met behulp van een individueel achterhoofdmasker en oppervlaktescanning net zo nauwkeurig is als in een aangezichtsmasker, maar wel veel patiëntvriendelijker. De arts bespreekt met de patiënt de optie van een individueel achterhoofdmasker in plaats van een aangezichtsmasker, zodat gezamenlijk de meest comfortabele en geschikte keuze gemaakt kan worden. Alle patiënten die in dit masker passen, verkiezen het individueel achterhoofdmasker boven een aangezichtsmasker. Oppervlaktescanning zorgt er immers voor dat de positie van de patiënt tijdens de bestraling nauwkeurig wordt gecontroleerd.
Marion Essers, klinisch fysicus bij Instituut Verbeeten: “Met het individueel achterhoofdmasker en oppervlaktescanning kunnen we nu hetzelfde nauwkeurigheidsniveau bieden als met het traditionele aangezichtsmasker, maar met aanzienlijk meer comfort voor de patiënt. Deze technologie geeft patiënten het vertrouwen dat ze veilig en nauwkeurig worden behandeld, zonder fysieke en mentale belasting van een volledig masker.”
Bestraling hoofd-hals: weg met onprettige maskers
Bij de bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied wordt de dosis in de slikstructuren en speekselklieren zo laag mogelijk gehouden. Doel is om de bijwerkingen te verminderen, zoals een droge mond of slikklachten. De patiënt moet tijdens de bestraling stil blijven liggen, zodat de straling nauwkeurig op de tumor wordt gericht. Daarom krijgen patiënten wereldwijd een aangezichtsmasker dat vastzit aan de bestralingstafel. Dit masker kan ongemakkelijk, pijnlijk of benauwend zijn. Sommige patiënten vinden het zelfs eng. In sommige ziekenhuizen gebruiken ze een masker dat deels open is, maar ook dat wordt vaak als onprettig ervaren.
Oppervlaktescanning
Sinds 2020 maakt Instituut Verbeeten op brede schaal gebruik van oppervlaktescanning om patiënten nauwkeurig te positioneren tijdens de bestraling. Oppervlaktescanning zorgt ervoor dat de patiënt steeds in de juiste positie ligt en dat eventuele bewegingen continu worden gecontroleerd en, indien nodig, gecorrigeerd. Vanaf januari 2023 wordt deze techniek toegepast bij álle patiënten, waardoor tatoeagepuntjes niet meer nodig zijn.
Bij de meeste bestralingen in het hoofd-halsgebied maakt Instituut Verbeeten vanaf 2024 gebruik van een comfortabel individueel achterhoofdmasker in plaats van het traditionele aangezichtsmasker. Deze aanpak vermindert de fysieke en mentale belasting voor de patiënt aanzienlijk.