Informatiebijeenkomst Longkanker, wat nu?

Informatiebijeenkomst Longkanker, wat nu?

Jaarlijks krijgen ruim 14.000 mensen in Nederland de diagnose longkanker. Het is daarmee de derde meest voorkomende vorm van kanker [1]. Als je longkanker hebt, komt er een heleboel op je af. Instituut Verbeeten, TOON Centrum voor leven met en na kanker en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) organiseren daarom op maandag 30 oktober 2023 voor patiënten, naasten en andere geïnteresseerden de informatiebijeenkomst ‘Longkanker, wat nu?’. Deze bijeenkomst vindt plaats van 18.30 tot 21.00 uur in het Auditorium van het ETZ (locatie TweeSteden) aan de Dr. Deelenlaan 5 in Tilburg.

 

Waarom deze bijeenkomst?

Longkanker is een ernstige ziekte en de diagnose komt vaak als donderslag bij heldere hemel. Omdat er verschillende typen longkanker zijn, is het belangrijk om te weten welk type longkanker je hebt en in welk stadium. Er zijn immers verschillende behandelingsmogelijkheden en vaak is een combinatie van behandelmethoden nodig. De behandelend arts bespreekt de mogelijkheden en geeft een advies. Het kan moeilijk zijn al die informatie te begrijpen, te onthouden en te verwerken. Daarom zetten we tijdens de informatiebijeenkomst alle informatie op een rijtje. Om zo patiënten en hun naasten te helpen om met de behandelend specialist in gesprek te gaan en mee te denken over de keuze voor hun behandeling.

 

Deskundigen aan het woord

Je krijgt de diagnose longkanker. Wat nu? Wat zijn de soorten en welke stadia zijn er? Wat zijn de risicofactoren en belangrijkste behandelmogelijkheden? Bij deze en meer onderwerpen staan de volgende deskundigen deze avond stil:

  • Dr. M.H. Tilkema-Tiebosch, longarts bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, gaat in op wat longkanker is en bespreekt de behandeling met chemotherapie en immunotherapie.
  • Drs. N.A. de Groot, radiotherapeut-oncoloog bij Instituut Verbeeten, vertelt over de behandeling met radiotherapie en chemoradiatie.
  • Mw. M. Mens, GZ-psycholoog en lid & deskundige van de Vereniging van Psychosociale Oncologie, belicht de ondersteuning tijdens en na de behandeling(en).

Verder is Longkanker Nederland aanwezig, de patiëntenvereniging van en voor longkankerpatiënten. Zij geven duidelijke en betrouwbare informatie en brengen lotgenoten met elkaar in contact. Ook zijn twee medewerkers van TOON Centrum voor leven met en na kanker aanwezig namens IPSO, alle centra voor leven met en na kanker.

 

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@thhw.nl, onder vermelding van naam en aantal personen.

[1] Bron: website IKNL en website KWF