Radiotherapie
Uw behandelend arts op de afdeling Radiotherapie is een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een medisch specialist die kankerpatiënten met radioactieve straling behandelt. Om radiotherapeut-oncoloog te worden volg je eerst een universitaire opleiding geneeskunde (universitair/wo). Hierna volg je een specialisatie op de afdeling radiotherapie in een opleidingsziekenhuis. Deze opleiding duurt in principe vijf jaar. Het grootste gedeelte van de opleiding bestaat uit behandeling van eigen patiënten, onder supervisie van de opleidende radiotherapeut-oncologen van het ziekenhuis.
De radiotherapeut-oncoloog stelt samen met u het behandelplan vast. Gedurende uw behandeling krijgt u één of meerdere controleafspraken bij uw arts of de physician assistant (PA). Uw PA bij Instituut Verbeeten is een ervaren professional met een hbo-diploma in de gezondheidszorg. Onze PA houdt spreekuren, mag medische handelingen uitvoeren, behandelplannen opstellen en patiëntenzorg coördineren. De handelingen worden afgestemd met onze radiotherapeut-oncologen. Dankzij onze PA’s is er extra ruimte om u te betrekken bij uw behandelingen en kunnen onze radiotherapeut-oncologen zich meer richten op het bieden van complexe zorg. Onze PA’s dragen bij aan verdere verbetering van onze zorg.
Nucleaire Geneeskunde
Uw arts op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is een nucleair geneeskundige. De nucleair geneeskundige heeft zich na de studie geneeskunde nog vier jaar gespecialiseerd in de nucleaire geneeskunde. Hij of zij doet onderzoek met radioactieve stoffen. Deze stoffen worden, meestal via een prik of een infuus, toegediend waarna een scan wordt gemaakt. Bepaalde organen of ziekteprocessen worden hierdoor zichtbaar. Vervolgens maakt de nucleair geneeskundige een verslag voor de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Ook behandelt de nucleair geneeskundige patiënten met kanker door het inzetten van radioactieve stoffen.
Klinische Fysica & Instrumentatie
Een klinisch fysicus heeft zich na de vijfjarige studie natuurkunde nog vier jaar gespecialiseerd in het gebruik van medische apparatuur in het ziekenhuis, zoals een CT- en MRI-scanner. Een klinisch fysicus is geen arts.
Onze klinisch fysici:
- Geven advies over de aanschaf van nieuwe apparaten.
- Houden nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van radiotherapie en nucleaire geneeskunde bij en adviseren over de mogelijkheden van implementatie van deze nieuwe ontwikkelingen.
- Zorgen ervoor dat de medische apparatuur voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen.
- Ondersteunen onze radiotherapeut-oncologen bij bestralingsbehandelingen, zoals bijvoorbeeld hyperthermie.
Ondersteunende diensten
Naast bestraling bieden we ook ondersteuning tijdens uw behandeling, die uw behandeling ten goede kan komen. Denk daarbij aan stoppen met roken, de juiste voeding, maatschappelijk werk en extra fysieke zorg en ondersteuning. Onze medewerkers helpen u graag. De juiste tips en adviezen kunnen namelijk veel betekenen tijdens uw behandeling, zowel op mentaal als fysiek vlak. Lees hier meer over wat onze medewerkers voor u kunnen betekenen.