Radiotherapie, ­Bestraling per kankersoort, Borstkanker

Bestraling bij borstkanker

Het doel van bestraling (radiotherapie) bij borstkanker of mammacarcinoom is het doden van kankercellen. We proberen hierbij zoveel mogelijk gezonde cellen te sparen. Ongeveer 25% [1] van alle bestralingsbehandelingen in Instituut Verbeeten zijn bestralingen bij borstkanker.

Goed om te weten

Op de foto draagt de patiënt een hemdje. Tijdens een bestraling van de borst ligt u echter met ontbloot bovenlijf op de behandeltafel. Voor uw behandeling heeft u voldoende tijd om om te kleden. Als u over de gang loopt kunt u 1 laag eigen kleding, bijvoorbeeld een hemdje of shirt, dragen.

Voor meer informatie kunt u ook onze folders online bekijken of downloaden.

Een behandeling op maat

Niet iedereen met borstkanker heeft bestraling nodig. Uw behandelteam, bestaande uit artsen uit uw ziekenhuis en van Instituut Verbeeten, bespreekt uw persoonlijke situatie tijdens een multidisciplinair overleg (MDO).  Tijdens dit overleg kijken de artsen samen wat voor u de beste behandeling is. Uw behandelend arts in het ziekenhuis bespreekt dit persoonlijk behandelplan met u. U hoort dan ook van deze arts of bestraling voor u nodig is. Dit is afhankelijk van:

  • Soort behandeling:
    Afhankelijk van het stadium, grootte van de borstkanker en of er uitzaaiingen zijn, zijn verschillende (of een combinatie van) behandelingen mogelijk:

    • operatie
    • bestraling
    • chemotherapie
    • doelgerichte therapie
    • immunotherapie
    • hyperthermie

Bestraling wordt gegeven na een borstsparende operatie (lumpectomie) om eventueel achtergebleven kankercellen te doden. Na een borstamputatie (mastectomie) kan ook bestraling nodig zijn. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten.

  • Stadium van de kanker: Bij grotere tumoren of uitzaaiingen in de lymfeklieren wordt vaker bestraling gegeven.

Duur van de bestralingsbehandeling

Een bestralingsbehandeling voor borstkanker duurt meestal één tot 4,5 week. U krijgt dan vijf dagen per week een bestraling. De bestraling zelf duurt een paar minuten; de voorbereiding duurt iets langer.

Bijwerkingen

Bestraling kan bijwerkingen hebben, maar dit verschilt per persoon. De bijwerkingen hangen af van de hoeveelheid straling en de plaats van bestraling. Meer hierover leest u in onze folder over bestraling bij borstkanker.

Aanvullende behandeling met hyperthermie

In sommige gevallen wordt de bestraling aangevuld met hyperthermie, een behandeling waarbij warmte wordt ingezet om de werking van bestraling te verhogen.

Meer weten?

Bekijk onze pagina over de behandelroute en bekijk onze voorlichtingsvideo. Hierin vertellen wij u meer over iedere stap van de behandelroute bij een uitwendige bestraling. We maken voor iedereen een behandeling op maat. Daarom kan het zijn dat de stappen in de behandelroute voor u net wat anders zijn.

Bespreek uw vragen en mogelijkheden met uw arts.

[1] Cijfers 2023