Bestraling bij maag-darm-leverkanker
De zorg voor patiënten met maag-darm-leverkanker is multidisciplinair georganiseerd. Dat betekent dat maag-darm-leverartsen van ziekenhuizen intensief met elkaar en met andere specialisten samenwerken en gezamenlijk een behandelplan opstellen.
Voor de keuze van de beste behandeling wordt gekeken naar het type en de omvang van de kanker, de plaats en grootte van de tumor en de algemene conditie van de patiënt.
Informatiefolders
Voor meer informatie kunt u ook onze folders online bekijken of downloaden.
Bestraling van maagkanker
Als er geen uitzaaiingen zijn aangetoond, wordt de tumor en de directe omgeving chirurgisch verwijderd. Soms wordt een deel van de maag verwijderd, soms wordt de gehele maag verwijderd. Dit is afhankelijk van de plaats van de tumor, de soort en de grootte. Voor de operatie wordt soms chemotherapie al dan niet in combinatie met bestralen toegepast.
Maagkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het westerse voedingspatroon speelt een rol bij het ontstaan ervan. Daarnaast is er een bepaalde maagbacterie die maagslijmvliesirritatie en uiteindelijk kanker veroorzaakt. Er kunnen ook erfelijke factoren zijn, al is erfelijke maagkanker zeer zeldzaam.
Verschil tussen intestinale en diffuse maagkanker
Er zijn twee vormen van maagkanker. Het intestinale type is een ‘vaste’ vorm die zich als een bol in de maag nestelt. Het diffuse type heeft een meer ‘sprieterige’ groeivorm. De vaste vorm komt vooral voor bij ouderen vanaf 60 jaar, de sprieterige vorm treft vaker jongere patiënten.
Bestraling van dikkedarmkanker
Bij dikkedarmkanker is een operatie de meest toegepaste behandeling. Meestal wordt een tumor in de dikke darm niet bestraald. Soms gebeurt dit nog wel, bijvoorbeeld als de tumor al erg is uitgebreid. Het doel is dan de tumor kleiner te maken. Hij is dan makkelijker te opereren. Soms wordt de bestraling gecombineerd met chemotherapie
Dikkedarmkanker kan ontstaan in het stuk darm vanaf het einde van de dunne darm tot de anus. Het begint met enkele cellen die kunnen gaan groeien tot een gezwel. Deze gezwellen kunnen op poliepen lijken. Bij verdere groei en het ontwikkelen van kwaadaardige eigenschappen ontstaat hieruit kanker.
De tumor wortelt zich in de darmwand, groeit er doorheen en kan uitzaaien via de lymfeklieren en/of bloedbaan. Dikkedarmkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten is sprake van een erfelijke vorm van dikkedarmkanker.
Bestraling van slokdarmkanker (oesofaguscarcinoom)
Welke behandeling u krijgt als u slokdarmkanker hebt, ligt aan de typering van de tumor, het stadium van de ziekte en uw conditie. Meestal krijgt u een combinatie van meerdere behandelingen. Bestraling van slokdarmkanker is vaak een onderdeel van de behandeling.
Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en geeft meestal pas klachten als de tumor al flink gegroeid is. Vaak zijn er ook al uitzaaiingen.