Radiotherapie, Oppervlaktescanning, Behandeling, Bestraling, Identify

Oppervlaktescanning met IDENTIFY

Oppervlaktescanning is een techniek waarbij het mogelijk is de patiënt nauwkeurig te bestralen zónder dat daar tatoeagepuntjes of, bij bepaalde bestralingen, maskers voor nodig zijn. Dit is minder belastend voor de patiënt, zowel fysiek als mentaal.

Het oppervlaktescanning systeem dat we in Instituut Verbeeten gebruiken is IDENTIFYTM van Varian. Instituut Verbeeten zet sinds januari 2022 deze techniek als eerste radiotherapeutische instelling in Nederland in de volle breedte in. Wij delen onze ervaringen met Varian zodat zij de gebruiksvriendelijkheid verder kan verbeteren.

Stichting Verbeeten Challenge

Het onderzoek naar en de aanschaf van IDENTIFYTM is mede tot stand gekomen dankzij Stichting Verbeeten Challenge.

De afgelopen jaren financierde Stichting Verbeeten Challenge meerdere succesvolle onderzoeksprojecten.

Nauwkeuriger bestralen

Bij Instituut Verbeeten worden jaarlijks ruim 4.000 patiënten bestraald. Het is cruciaal dat de patiënt bij iedere bestraling in exact dezelfde houding ligt. Met behulp van speciale camera’s wordt bij oppervlaktescanning de patiënt voor de bestraling in dezelfde houding gelegd als tijdens de CT-scan. Dit noemen we positioneren. Tijdens de bestraling wordt vervolgens de beweging – en soms ook de ademhaling – van de patiënt gecontroleerd. Als de patiënt te veel beweegt, wordt de bestraling even stilgezet en wordt de patiënt opnieuw in de juiste houding gelegd.

Instituut Verbeeten biedt deze techniek op alle bestralingstoestellen in Tilburg, Breda en Den Bosch en maakt oppervlaktescanning zodoende toegankelijk voor alle patiënten die hiervoor in aanmerking komen.

Voor patiënten met hersen-, hoofd- en halstumoren
Bij zowel curatieve als palliatieve bestraling van hersen-, hoofd- en halstumoren is het hoofd van de patiënt normaal gesproken met een bestralingsmasker vastgeklemd op de behandeltafel. Iets wat patiënten als vervelend kunnen ervaren. Voor claustrofobische patiënten kan dit soms zelfs een onmogelijke taak zijn. Sommige van deze patiënten kunnen nu met oppervlaktescanning ook zonder masker behandeld worden.

Voor patiënten met overige vormen van kanker
Voorheen kreeg een patiënt tatoeagepuntjes op de huid geplaatst om de patiënt tijdens de bestraling in de juiste houding te leggen. Voor veel patiënten is dit vaak een onwenselijke zichtbare herinnering. Dankzij oppervlaktescanning zijn bij Instituut Verbeeten de tatoeagepuntjes voor deze patiënten voorgoed verleden tijd.
Bovendien verbetert voor borstkankerpatiënten de nauwkeurigheid van de behandeling tijdens inademing, de zogenoemde breathhold techniek. Via IDENTIFYTM is te zien of de inademing stabiel en steeds hetzelfde (even diep) is. Als dat niet zo is, wordt de bestraling even gestopt en krijgt de patiënt een instructie om dieper of minder diep in te ademen.

Hoe werkt IDENTIFY?

In de film hiernaast vertellen we meer over het oppervlaktescanning systeem van Varian en hoe het werkt. Hierbij gaan we uit van een patiënt met borstkanker.

Artikelen

Er zijn verschillende artikelen gepubliceerd over het toepassen van oppervlaktescanning bij Verbeeten.

Lees hier het artikel ‘patiëntvriendelijker bestralen‘ in het For You magazine.

Lees het artikel in Brabants Dagblad ‘bestralen zonder masker en tatoeagepuntjes‘.